Recente cijfers tonen aan dat Ridderkerk in het afgelopen jaar te maken had met een toenemend aantal langdurig leegstaande woningen. Volgens gegevens verzameld door het CBS in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waren er in totaal ongeveer 190 woningen die al een jaar of langer onbewoond waren in beging van vorig jaar. Dit aantal ligt aanzienlijk hoger dan in 2022, toen het totale aantal leegstaande woningen slechts 80 bedroeg.
Naast de 190 langdurig leegstaande woningen, kende Ridderkerk ook nog eens 25 langdurig leegstaande bedrijfspanden. Het totale aantal panden dat leegstond, zowel worpnigen als bedrijfspanden, bedroeg daarmee 235, wat aanzienlijk meer is dan in vergelijkbare gemeenten.
In Ridderkerk werden ook geconfronteerd met het fenomeen spookbewoning. Hierbij gaat het om woningen waar officieel niemand woont, maar waar wel stroom wordt verbruikt. Het aantal spookwoningen bedroeg 95 en ligt hoger dan in andere vergelijkbare gemeenten. Dit zou kunnen wijzen op mogelijk illegaal gebruik van de ruimtes.
Uit de analyse blijkt dat Ridderkerk ten opzichte van vijftien soortgelijke gemeenten een hoger aantal leegstaande panden heeft. De geselecteerde gemeenten die qua fysieke omgeving het meest gelijk zijn aan Ridderkerk omvatten onder andere Heemskerk, Alblasserdam, Zwijndrecht, Sliedrecht, en Helmond.
Er is reeds langere tijd discussie over het invoeren van een 'leegstandsheffing', die gemeenten de mogelijkheid zou geven om leegstand effectief te bestrijden. Echter, ondanks recente oproepen in de Tweede Kamer, blijft woonminister Keijzer terughoudend ten opzichte van deze maatregel.
De analyse van leegstand in Ridderkerk en de bijbehorende gegevens benadrukken de urgentie van het probleem en de noodzaak voor concrete actie om leegstand te verminderen en de leefbaarheid van deze gemeente te verbeteren.