Terwijl Nederland dit jaar de tachtigste verjaardag van de bevrijding viert, zijn er in Ridderkerk nog 3373 inwoners die voor 1945 geboren zijn en dus de bevrijding hebben meegemaakt. Van deze groep zijn er 547 mensen die in 1940, bij het begin van de Tweede Wereldoorlog, minstens vijf jaar oud waren. Zij vormen een levende getuigenis van een periode die diepe herinneringen heeft achtergelaten.
De oudere generatie bewoners blijft de bevrijding herinneren en koestert het erfgoed van die tijd. Voor hen is vrijheid geen vanzelfsprekendheid, maar een kostbaar goed dat met offers is verkregen. Hun verhalen en ervaringen vormen een waardevolle bron van inzicht voor jongere generaties.
De verbondenheid en dankbaarheid jegens deze getuigen van de geschiedenis zijn diep geworteld in de Ridderkerkse gemeenschap. Het respect voor de oudere generatie en hun doorleefde verhalen weerspiegelt zich in de waardering en erkenning die zij ontvangen.
Met elke passing van de fakkel worden de verhalen van deze bewoners doorgegeven aan toekomstige generaties. Het besef van vrijheid en de waarde van vrede worden zo levend gehouden in Ridderkerk. De herinneringen aan de oorlog mogen vervagen, maar de lessen die zij dragen blijven brandend actueel.