Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen een zorgwekkende ontwikkeling in Ridderkerk: de welvaart van huishoudens is in de afgelopen tien jaar afgenomen. Deze daling wordt verklaard door een combinatie van factoren, waaronder opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en inkomen.
Niet alleen is de welvaart in Ridderkerk gedaald, maar huishoudens hier zijn over het algemeen ook minder welvarend dan die in vijftien gemeenten die het meest op Ridderkerk lijken. Dit lagere welvaartsniveau is voornamelijk toe te schrijven aan een ondermaats opleidingsniveau, waarbij relatief veel inwoners een mbo-opleiding of middelbareschooldiploma hebben.
Terwijl de welvaart in Nederland over het algemeen is toegenomen tussen 2014 en 2023, blijkt uit de bevindingen dat de mate van welvaartsstijging varieert per gemeente. Gemeenten die aanzienlijk investeren in infrastructuur, zoals parken, fietsroutes en nieuwe woningen, laten een snellere stijging zien in welvaartsniveau in vergelijking met gebieden waar dergelijke investeringen ontbreken.
Het deel van Ridderkerk waar de welvaart het meest is toegenomen in tien jaar tijd, is het Centrum. Hoewel deze stijging significant is, blijft de welvaart in dit gebied nog steeds onder het landelijk gemiddelde. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich Het Zand, waar de meest welvarende huishoudens van Ridderkerk te vinden zijn.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vastgesteld welke gemeenten het meest op Ridderkerk lijken, en Ridderkerk vervolgens met deze gemeenten vergeleken op basis van CBS-gegevens.